Kleurgids voor thuis! Hoe je de kleurcode moet lezen
Heb je je ooit afgevraagd wat de cijfers op je haarverf betekenen? Veel mensen kijken hier snel overheen en zien alleen de foto van het prachtig gekleurde haar - wat helemaal te begrijpen is! Maar de codes op de haarkleuring zijn eigenlijk te belangrijk om overheen te lezen, omdat ze grote invloed hebben op het uiteindelijke kleurresultaat.
Als kapper leer je deze cijfers al vroeg te begrijpen, maar veel mensen die zelf hun haar kleuren, weten niet hoe ze deze codes moeten lezen. Daarom geeft dit artikel je een inleiding tot kleurentheorie voor beginners!
Een haarkleuring is niet zomaar een haarkleuring, en jammer genoeg kunnen we bij het kiezen van je lievelingskleur niet alleen maar varen op de foto op de verpakking en verwachten dat dit precies het resultaat is dat we gaan krijgen. We moeten goed kijken naar wat er nog meer op de verpakking staat. Er zijn veel kleurtypes, en het is handig om die eerst eens te bekijken. Als je de verschillende kleurtypes nog niet kent, kun je er hier meer over lezen.
Basiskleuren
In deze kennismaking met kleurentheorie gaan we het eerst hebben over de basiskleuren, dit zijn ook de kleuren die als eerste genoemd worden in de code op de haarkleurverpakking. We gebruiken de basiskleuren om te bepalen welke toon ons haar nu heeft en waar we het willen hebben. Deze kleuren variëren van 1-10 en kunnen als volgt worden ingedeeld in een kleurentabel:
1 = Zwart
2 = Zwartbruin
3 = Donkerbruin
4 = Bruin
5 = Lichtbruin
6 = Donkerblond
7 = Blond
8 = Lichtblond
9 = Heel lichtblond
10 = Extra heel lichtblond
We kunnen deze tabel dus gebruiken om af te lezen welke kleur er in de verpakking zelf zit, wat absoluut cruciaal is als het gaat om het thuis verven van je haar.
Kleurnuance
Maar we zijn nog niet klaar met de kleurentheorie - verre van zelfs! Want een haarkleuring bevat meestal niet zomaar een basiskleur. De code heeft ook vaak een komma, schuine streep of punt gevolgd door nog een of twee cijfers. Hoe de code precies is vormgegeven is afhankelijk van de fabrikant, maar het vertelt ons alles over de primaire en secundaire kleuren, daarmee bedoelen we de tint die de basiskleur zelf heeft. Om het goed te begrijpen, kun je je misschien voorstellen dat blond zowel een warme tint kan hebben, zoals honingblond, maar ook koud en asgrijs van kleur kan zijn. Deze tinten zijn samengesteld uit de kleurnuances.
De nummers van de kleurnuances kunnen ook in een tabel worden gezet, zodat we weten wat ze betekenen:
1 – As (Blauw)
2 – Iriserend (violet)
3 – Gouden (geel)
4 – Koper (oranje)
5 – Mahonie (Rood-violet)
6 – Rood (Rood)
7 – Groen/Blauw
Dus als we een kleur genaamd 6.35 op de verpakking hebben, kunnen we in onze basiskleur lezen dat 6 donkerblond is. Het eerste cijfer na de komma is 3, wat de primaire en dominante kleurnuance is, goud, en de secundaire kleurnuance is 5, dat staat voor mahonie. Deze kleur zou donkergoud mahonieblond worden genoemd.
Om het nog ingewikkelder te maken, kunnen de kleurnuances ook een '0' bevatten.
.03 - als '0' eerst komt, betekent dit dat de kleurnuance licht goudkleurig is.
.30 – als '0' aan het einde staat, betekent dit dat de kleurnuance intens goudkleurig is.
Het is dus belangrijk om te beslissen hoe goudkleurig je wilt dat je haarkleur wordt.
Alle kleuren die een cijfer hoger dan 10 in de basiskleur hebben, zijn oplichtende kleuren en kunnen daarom alleen worden gebruikt in natuurlijk haar dat nog nooit eerder is geverfd. Ze hebben ook vaak een kleurnuance, die dezelfde betekenis heeft als in bovenstaande tabel. Ze worden vaak 11,12 of 12,01 enz. genoemd.
De koele haarverfkleuren
Blauw, groen en paars.
De warme haarverfkleuren
Geel, oranje, mahonie, rood en mocca.
De kleurenster: Welke kleuren heffen elkaar op?
Een andere handige methode binnen de kleurentheorie die kappers altijd gebruiken, is de kleurenster. De kleurenster wordt gebruikt om te zien welke kleuren elkaar opheffen.
Je kunt de kleurenster ook zelf gebruiken om de huidige kleurnuance in je haar te veranderen. Om je een voorbeeld te geven, meestal wordt blond haar in de loop van de tijd meer goudkleurig, en mensen met blond haar willen dan ook vaak hun koele kleurnuance terugkrijgen.
Hiervoor kunnen we de kleurenster gebruiken om te zien welke kleuren tegenover elkaar staan. Geel wordt 'golden' genoemd in onze kleurnuance, en aan de andere kant zit violet, dat 'iriserend' wordt genoemd en .2 in de kleurnuance. Dus om de gouden tinten weg te werken, moeten we een kleur gebruiken met een iriserende kleurnuance.
Complementaire kleuren
Geel = paars
Groen = rood
Blauw = oranje
Het is even een overload aan informatie, maar zoals we al zeiden, een haarkleur is niet zomaar een haarkleur, dus het is belangrijk om vertrouwd te raken met waar de kleuren daadwerkelijk voor staan.
Hopelijk heeft dit artikel je meer vertrouwen gegeven in je keuze voor je nieuwe haarkleur en gaat het je helpen de juiste beslissing te nemen zodat je een prachtig resultaat krijgt!